lördag 4 april 2009

Tack Terror!!

Okej, så var man invalido igen!! Tjugo meter utanför Akutmottagningen i Umeå huserar X antal Gräsänder (Anas platyrhynchos) Vilket troligtvis inte gått någon Umebo förbi, fyr eller tvåbent, om man någongång gått förbi just där. Frågar man Terror tyckte han just för tillfället att de såg goda ut och ville göra mig uppmärksam på just detta. Jag stoppar honom i hans framfört och förklarar sakligt att: "Du vet inte var de har varit.." Dock visste jag precis var mitt vänstra långfinger var just för tillfället och det var inte på rätt ställe just då. Just nu å andra sidan låter det sig icke förglömmas då det befinner sig i ett tillstånd av tilltagande svullnad och molande värk. I morgon får vi se om det blir ett premiärbesök på Akuten. Tack Terror!


För dem som mot förmodan skulle tycka att Terror kanske inte är helt fel ute och ser dessa gräsliga änder som som lammkotletter, eller ännu värre, skulle tycka om potatismos följer här ett recept på "Krispig gräsand med potatis- och sellerimos" hämtat från recept .nu.

Ingredienser
1 1 st and, plockad (ca 2 kg)
3 3 st vitlöksklyftor
1 1 tsk flingsalt
5 5 kvistar timjan
0.5 0.5 tsk vit- eller svartpeppar, hel
1 1 st gul lök
1 1 st citron
2 2 dl vitt vin
smör till stekning

Rårörda krusbär:
2 2 dl krusbär
1 1 dl råsocker

Potatis- & sellerimos:
1 1 kg mjölig potatis, i bitar
1 1 st liten rotselleri, i bitar
2.5 2.5 dl mjölk
1 1 st vitlöksklyfta
25 25 g smör
1 1 dl salladslök, hackad
salt
vitpeppar


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Mortla vitlök, salt, peppar och timjan. Gnid in i fågeln och lägg den i en ugnsfast gryta.

2. Pensla fågeln med smält smör. Lägg i klyftad lök, pressa över citron och häll på vin.

3. Sätt in en köttermometer och stek i ugnen cirka 25 minuter, ös fågeln några gånger med stekskyn under stekningen. Vid 58°, ta ut grytan, höj ugnsvärmen till 225° och ställ in fågeln några minuter så att skinnet blir krispigt. Sila av stekskyn och spar den.

4. Blanda under tiden krusbär och råsocker och låt stå i rumstemperatur tills sockret har smält.

5. Koka potatis och selleri mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Värm mjölken med vitlöken.

6. Häll av vattnet från potatis och selleri, stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Tillsätt salladslöken. Smaka av med salt och peppar. Gör en grop i moset och klicka i lite smör vid serveringen.

7. Servera anden med steksky, rårörda krusbär samt potatis- och sellerimos med smörgrotta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar